Tilbage til bloggen

Overvældet af dansende nordlys i Nordnorge

Nordlys, ishotel, hundeslædetur og samisk kultur. Bliv godt klædt på til en tur til det kolde nord, hvor DANexplores Alberte fik storslåede og unikke oplevelser i hobetal.

I marts 2023 var rejsekonsulent i DANexplore, Alberte Nicolajsen, i Nordnorge på studietur. Det dansende nordlys slår sine folder her, og det blev en fantastisk tur med storslåede naturoplevelser i massevis. Her følger hendes beretning.

# Nordlys, hundeslæde og kongekrabber i Kirkenes

Første destination på turen var Kirkenes, en lille by med knap 9.000 indbyggere, som er et yndet mål for nordlysrejser. Byen har en tydelig beskrevet plads i verdenshistorien på grund af placeringen tæt ved såvel den finske som russiske grænse.
Husky-hyl er mit første minde fra turen, da der stod hundeslæde på programmet som det første. Inden da var der mulighed for at klappe de mere end 150 Alaskian huskies (nåede dog ikke hele vejen rundt). Deres hylen var et tegn på, at de var mere end klar på at komme afsted. Og afsted kom vi! Turen gik over fjorden med masser af sne i horisonten, skyfri himmel og godt med bærjuice til at holde varmen på.

En lækker treretters menu blev nydt med en skøn udsigt, hvor mit første møde med nordlyset også indtraf. Wauw – sikke et fantastisk syn! Herefter stod den på snescooter-safari godt pakket ind i fem lag tøj. Med nordlyset flakkende på himlen i minus 23 grader begav vi os afsted og sad kun fast en enkelt gang, da vi gik offroad – vi kom dog tilbage på sporet igen med lidt hjælp fra guiden.

Næste dag stod i krabbernes tegn. Vi så de kæmpestore kongekrabber, hørte sjove historier og blev fotograferet med dem. Efter en køretur gennem den smukke natur, blev krabberne tilberedt og så var frokosten ellers serveret. Med en tallerken, bestik og saks var det bare at gå i krig – virkelig lækkert!

Eftermiddagen gik med en lille gåtur med snesko i det snefyldte landskab. En spændende men også lidt udfordrende opgave. Eftermiddagen gik med en bustur og jagt på mere nordlys, inden det blev tid til at krybe til køjs. Jeg havde hjemmefra glædet mig meget til at skulle overnatte på ishotellet i Kirkenes. Der var en grundig instruktion i, hvordan man skal putte sig i soveposen. Jeg vågnede næste morgen efter en fantastisk nats søvn i minus fem grader – hvor kun næsen var lidt kold.

Herfra var det tid til at sige farvel til Kirkenes, slædehundene og rensdyrene – og så sætte retning mod havnen.

# Forbi Nordkap fra havn til havn sydpå

Fra havnen i Kirkenes gik turen med skib sydpå mod Tromsø med stop undervejs. Der er ture hele vejen langs den norske kyst med i alt 34 indsejlinger og havne. Jeg nøjedes dog med en kortere rute. Ankomsten på Havila Cruise-skibet startede med en kort præsentation, efterfulgt af en lækker frokost. Det blev til flotte og betagende indsejlinger og stop ved de forskellige havne. Undervejs var det blevet sengetid, og jeg blev vugget i søvn, da der var en del bølger.

Efter en god nats søvn og en lækker morgenmad var der flere stop på ruten og undervejs blev Nordkap rundet. Der var blandt andet stop ved Honningsvåg og Hammerfest, der begge hævder at være verdens nordligste beliggende by (i konkurrence med byer i både Grønland og Alaska, USA). Da det blev sent på aftenen, dansede nordlyset atter på himlen, og det var også et smukt syn set fra havet.

# Glamping, nordlys og rensdyr i Tromsø (og omegn)

Efter et par dage til havs stod jeg af i Tromsø, hvor første punkt på dagsordenen var Camp Tamok, der også er et ishotel. Jeg skulle dog denne gang opleve en anden fantastisk overnatningsmulighed i form af en arktisk ’Glamping Dome’, hvor der modsat ishotellet var varme på. Det er simpelt, hyggeligt og så er der et fantastisk vue ud over den rå og kolde natur og himlen, hvor man kan lukke øjnene under nordlysene og falde til ro. Området blev undersøgt, og der blev indtaget varme drikke og hilst på de sødeste slædehunde.

Aftenen stod på rensdyrsslæde med en lokal samer-guide, der fortalte historien om det samiske nomade-folk. Han fortalte blandet andet, at man aldrig må spørge en samer om, hvor mange rensdyr han ejer. Det svarer nemlig til at spørge om, hvor mange penge han har. Undervejs blev der også serveret samisk mad til aftensmad i en træhytte. Det var en fantastiske rensdyrslædetur, hvor jeg oplevede den flotteste solnedgang. Aftenen blev sluttet med fodring af rensdyrene og endnu en nordlys-oplevelse, som igen var et fantastisk syn.

Næste dag var der morgenmad i en lavvu, der er samernes traditionelle hjem. Vi fik store dragter, strømper og støvler på og blev klædt godt på til hundeslædeturen. Der blev gennemgået en grundig introduktion af, hvordan det ville forløbe af vores guide, og så var det afsted. Her var det os selv, der styrede hundeslæden, så det var med at lytte efter guiden. Vi kørte afsted i den uberørte natur, og det var noget af en oplevelse, der for altid vil være indprentet på min nethinde.

Nordnorges største by Tromsø (med sine omkring 65.000 indbyggere) var næste destination.  Her lagde jeg vejen forbi den imponerende Ishavskatedralen. Et arkitektonisk mesterværk, der såvel indvendig som udvendig var en stor oplevelse.

En kæmpe oplevelse var også turen med Fjellheisen, som er en svævebane, der giver et ekstraordinært vue ud over Tromsø og den storslåede natur. Turen blev sluttet af med endnu en nordlys-danseopvisning på nattehimlen, og selvom jeg havde oplevet det i de foregående dage, så var det stadig en lige så stor og betagende oplevelse.