Tilbage til bloggen

Uskrevne regler i Japan – Do’s and Don’ts

Turen til Japan er bestilt. Et utroligt land er i vente. Japan byder på smukke nationalparker, imponerede storbyer og meget snart skal du på opdagelse i den japanske kultur. Normerne i Japan er meget forskellige fra de danske. I dette indlæg giver vi dig en række uskrevne regler i Japan

Japanerne har et hav af uskrevne regler, som de går meget op i. Som turist kan det være svært at holde styr på alle ”reglerne”. Vi giver dig derfor en liste med do’s og don’ts, til når du skal besøge Japan, så du er forberedt og mindsker risikoen for at støde det fascinerende folkefærd.

Læs også om vores rundrejser i Japan her

Don’ts – Ting du skal undgå, når du rejser til Japan

Japanere bærer over med turister, og accepterer, at de ikke følger de japanske normer til punkt og prikke. Men de sætter stor pris på, at du forsøger og gør en indsats for at overholde de uskrevne regler.

Respekt i Metroen – Drop maden og vær stille.

Metroen er et helligt område i den forstand, at japanerne nyder stilhed og ro, når de benytter offentlig transport. Du skal derfor IKKE spise (og helst ikke drikke), tale eller på nogen måde larme i metroen. Japanerne bliver irriteret og kommer til at give dig lange blikke.

Øjenkontakt – Undgå øjenkontakt med personer du ikke kender.

Japanerne er kan være lidt generte, når det drejer sig om at møde nye mennesker. Det kan derfor være ubehageligt og intimiderende, at få øjenkontakt med fremmede. De bliver forlegne og føler ubehag. Sørg derfor for IKKE at stirre elle få øjenkontakt med folk, som du ikke har talt med.

Drikkepenge – Dem beholder du bare i lommen.

I modsætning til næsten alle andre lande, er drikkepenge ikke velanset på restauranter. Så uanset hvor god service du har fået, så lad dine drikkepenge blive i lommen. Det er også uhøfligt at tælle byttepengene, du får tilbage. Det viser tegn på mistillid, som ikke harmonerer med japanernes værdier. Men bare rolig! Pengene stemmer altid.

Drop selfierne med geishaerne.

Det ærefulde erhverv har været en del af den japanske kultur i flere årtier. Det er meget respektløst at stoppe en geisha for at få selfie. Først og fremmest fordi det en form for latterliggøelse af deres erhverv, men også fordi geishaerne ofte har travlt, når du ser dem på gaden. De går fra event til event og vil ikke ”spilde” tid på selfies.

Hvis du ikke kan forlade Japan uden et selfie med en geisha, så har du stadig en mulighed. Der findes flere ”falske” geishaer, som med stor glæde lader sig fotografere med turister.

Japan storbyferie

Ironi – Lad den blive hjemme i Danmark

Den danske kultur adskiller sig meget fra den japanske. Det gælder også deres humor. Ironi er en by i Rusland for mange japanere. Lad ironien blive der hjemme, så undgår du at ryge ud i akavede situationer.

Spisepinde – læg dem pænt fra dig

Lad være med at stikke spisepindene ned i risene i risskålen, og lade dem blive stående. Det gør man normalt kun ved det måltid, der serveres for en afdød, når familien mødes ved et familiegravsted. Det får altså alle til at tænke på død. Husk derfor at læg pindene fint på den holder, der lavet til pindene. Det er også uhøfligt at slikke på sine pinde, og lad være med at grave med pindene. Der er mange uskrevne regler i forhold til brugen af spisepindene, så vær opmærksom.

Do’s – ting japanerne sætter pris på.

Gaver – ikke for lille og ikke for stor

Det er god skik at aflevere en gave, når du møder nye mennesker i Japan. Det er en hårfin balance, når der gives gaver til japanere. Du skal altid give en gave, der matcher modtagerens økonomiske situation. Det er nemlig kutyme, at ved næste møde skal personen, der gav en gave, modtage en gave. Du må derfor ikke sætte en japaner i en situation, hvor de skal ud og bruge penge, de ikke har til en gave.

At slubre – Gør kokken glad og slubre på livet løs

En af de mere mærkværdige uskrevne regler. Jo højere du slubrer, jo bedre – det er respektfuldt for kokken. Du er altid blevet opdraget med, at det er uhøfligt at slubre, når du får suppe eller drikker te og kaffe. Glem for en stund alt hvad du har lært, og slurb så højt du kan, når du får suppe.

Lær lidt basal japansk – Bliv populær blandt de lokale

Der er selvfølgelig ikke en forventning om, at du taler japansk, når du besøger landet. Men lær lidt basale ord og sætninger. Det sætter japanerne stor pris på. Det kan også gavne dig selv i mange situationer, da mange japanere ikke taler engelsk.

Buk – Vis din respekt for den Japanske kultur

En meget vigtig gestus i den japanske kultur. Du bukker i forskellige situationer. Som turist er der tre situationer, hvor du altid skal bukke. Buk når du siger tak, buk når du siger undskyld og buk når du møder folk. Selve bukket skal også sidde i skabet. Det betyder, at du skal have rank ryg, når du laver bukket og ikke krumme dig sammen.

Tip: Buk når en japaner bukker til dig. Så er du altid på den sikres side.

Vær overdrevet høflig – Hellere for meget end for lidt

En god tommelfingeregel er at holde øje med, hvad japanerne gør, og så gøre det samme. Selvom det måske kan være akavet i starten, er det bedre at sige tak og undskyld en gang for meget end en gang for lidt. Vis din høfligste side af dig selv. Specielt når du møder folk for første gang. Japanerne vil ligeledes behandle dig respektfuldt.

Automater – Et uendeligt udvalg

Sæt pris på Japans mange automater. Japanerne er vilde med automater. Så vilde, at der findes over 5 millioner automater i Japan. Udvalget af automater er uendeligt! Du kan få alt fra elektronik og paraplyer til varme retter og dagligvare. Automaterne er over alt, og er en del af den til tider anderledes japanske kultur.

Skriv et svar