Få et tilbud på din rejse

Tilbage til bloggen

6 fantastiske oplevelser til dit Big Island eventyr

Find ud af, hvad der gør Big Island til en sand stillehavsperle - fra kaffeplantager, vulkanlandskaber, snorkling med djævlerokker og en magisk nattehimmel.

Af Lærke Lindø 

Det er i vinterens tusmørke, at jeg første gang ser filmen South Pacific – den romantiske amerikanske musical, der foregår på Hawaii – og forestiller mig, hvordan det må være med et bastskørt om livet og en blomsterkrans om halsen.

Spol 6 måneder frem og min drøm går i opfyldelse. Juni lakker mod enden, og der sidder min familie og jeg i flyet på vej på en måneds ø-hop eventyr på Hawaii.

Første stop er Honolulu, hvorfra vi flyver til Big Island og så til Maui og Kaua’i, for til sidst at slutte turen på O’ahu. En måned får måske de fleste til at måbe, men det er en rejse, der har været under flere års planlægning, og vi elsker bare Hawaii. Mindre tid kan ikke gøre det.

Big Island, Hawaii

Af alle øerne må jeg indrømme, at Big Island stjæler mit hjerte. Øen kan bare noget helt særligt med sin aromatiske kona kaffe, unikke stillehavsstemning, magiske snorkling med havskildpadder og de majestætiske djævlerokker, og så har jeg sjældent været så betaget af en stjernehimmel, som jeg var her.

Turen går til Big Island

Big Island ligger kun 45 minutters flyv fra Honolulu, og med sine 10.432 km² er øen på størrelse med Sjælland. Vi har på forhånd lejet en bil tæt ved lufthavnen, og et par timer efter ankomst, står vi på terrassen til vores lille ferielejlighed, og vi er så forelskede.

Vi bor med en fantastisk udsigt over en lille have med de smukkeste, eksotiske hibiscus blomster i gul og lyserød, røde hummerklosformede heliconia, mens turkisblåt vand slår ind mod øens sorte lavasten og palmerne danser i brisen.

 

 

På ønskesedlen stod der »bølgebrus, palmetræer og snorkelsafari«

Efter en god nats søvn er vi klar på ø-eventyr. Vi tanker depoterne op med ægte amerikansk diner morgenmad på Dennys – blåbærpandekager med frugt og flødeskum, frenchtoast, hashbrowns, æg, bacon og pølser – og skyller de lækre bider ned med Kona kaffe – som det jo hører sig til på Big Island. På øen finder du nemlig hundredvis af kaffeplantager, som dyrker den berømte aromatiske Kona kaffebønne.

Vi sætter os ind i vores bil, og fra Kona Makai området kører vi en halv time til en lille havnebugt, som mest af alt ligner en stor parkeringsplads. Vejen dertil er igennem et tropisk måneterræn – et knoklet lava landskab i grå og sorte nuancer kun afbrudt af små modige totter af græs, der klemmer sig op imellem stenene, og palmer. Terrænet på denne side af øen er formet af Big Islands fem vulkaner, og temperamentsfulde Kilauea har været i konstant udbrud siden 1983. Den sender hele 200.000 kvadratmeter lava ud hver eneste dag.

Delfiner, legesyge flyvefisk og historier om de gamle polynesiere

Vi er tidligt på den, og undrer os over, at der slet ikke er en sjæl herude. Men vores guider kommer lige så stille dryssende, og vi får udleveret svømmefødder, masker og snorkler før vi stiger op i en gammel navy seal båd, som skal tage os ud på en 4 timers delfinsafari.

Big Island, Hawaii

Motoren brummer i gang, og vi begiver os ud på en historisk rejse. Imens fortæller kaptajnen om de gamle polynesiere, der drog ud i håndlavede kanoer, om wayfinding – at navigere efter stjernerne – og episke fortællinger om den legendariske hawaiianske konge Kamehameha.

Fortidens fortryllelse brydes da en stime af flyvefisk legesygt pisker hen over vandoverfladen, og op over lårene på os, der sidder på bådkanten. Båden brummer holdt og dykkerbriller, snorkel og svømmefødder beordres på så hurtigt vi kan, for under os er en flok spinnerdelfiner på vej forbi båden.

Al frygt for hajer og dybt vand glemmes, da første svømmefod glider i vandet, og den fredsfyldte og smukke undervandsverden åbner sig. Og der er de! Delfinerne. Og kan det passe – en lille baby med lyserød mave læner sig kærligt ind mod sin mor, mens de glider yndefuldt forbi os og ud i oceanet. Vi har svært ved at få armene ned.

Derude hvor havbunden er dyb, og skildpadderne bor på Big Island

Delfinsafarien fortsætter med flere hop fra båden. Til sidst slår vi os ned i en rolig bugt med farverigt fiskeliv, koraller og blæksprutter, som guiden er ekspert i at opspore. Vandet er så utrolig turkis, og lyskegler falder ned igennem dybderne og bader havbunden i et vidunderligt gyldent skær.

snorkling, Hawaii, Big Island

Helt ude i det blå svømmer vi rundt med dykkerfødder, snorkler og dykkerbriller. Og det er helt vildt fantastisk!

 

Under os svømmer havskildpadderne med deres brun-gule skjold, og vandet nærmest glimter og lyser i skjoldets mønstre. Vi føler os helt tæt på dyrene, som kan blive op til 90 kg tunge og måle halvanden meter. Den eneste malurt i bægeret er, at vi på trods af at have smurt os ind i lækker kokos-solceme har fået en hummerfarvet kulør på ryggen.

Dagens udflugter slutter dog ikke her, for vi skulle da på djævlerokke-safari om aftenen. Måske et lidt tætpakket program, tænker du, men go big or go home, som man jo siger, og så var vi jo allerede i badetøjet!

Big Island, Hawaii, skildpadde

Vinterbølger til havs

Vi tager ud med den samme båd om aftenen, men besætningen er skiftet ud. Solen er så småt begyndt at gå ned i havet i et lyserødt farvespil, da vi begiver os ud over bølgerne og mod Kauna’ oa strand. Stedet er særligt, for om aftenen tænder det bagvedliggende resort undervandsbelysning ud for stranden. Lyset tiltrækker plankton – som også tiltrækker de store djævlerokker.

Vandet er uroligt, og guiden Tris fortæller, at det er unormalt for bølgerne at være så store om sommeren. De minder mere om vinteren. Da vi sætter anker vipper båden op og ned i takt med bølgerne, og vand ryger ind over siden.

Før vi hopper i vandet, skal vi trække i våd-dragter, og det er lidt af en præstation, når båden får en til at føle, at man har fået en Mai Thai cocktail for meget indenbords. Men det lykkes at krybe i dragten, og jeg hopper i vandet som den første. Vi samler os omkring et stort surfbræt med lys og svømmer væk fra båden og venter.

Natsnorkling med djævlerokkernes ballet

Vandet er natmørkt, og vi ligger med hovederne i vandskorpen. Noget stort bevæger sig langsomt op fra dybet. Det kommer nærmere. Mit hjerte banker hurtigere, og så ser jeg den rigtigt. Ind i det store spotlight glider den store djævlerokke elegant med store vingeslag og med et vingefang på 5-7 meter. Den er kolossal, og den natlige ballet udspiller sig med os på første parket.

Den store rokke slår graciøse saltomortaler lige foran mig. Vi er mave mod mave, og dens mund er på vid gab for at sluge sit plankton-måltid. Efter et øjeblik forsvinder den tilbage i dybet og mørket, og nye kommer til, klar til sin plankton-buffet.

Big Island, djævlerokker

Er det et rumskib? en fisk? nej.. det er da en djævlerokke!

 

Det er med åben mund og hvinen, at vi bevæger os tilbage mod båden med store svømmetag. Det føles allerede som at vågne fra en drøm, og adrenalinen pumper rundt i blodet. Der venter os nu en 20 minutters bådtur tilbage mod havnemolen, og vi sætter afsted i høj fart.

Nattens stjernetæppe på Big Island

Men se! Min mor ser op, og bliver med ét helt stille. Højt oppe over os folder nattehimlen sig ud som et hypnotisk stjernetæppe. Det er en næsten ude-af-kroppen-oplevelse, når vi sidder og kigger op på mælkevejens ældgamle, funklende stjerner. Her sidder vi på en lille gammel US navy seal båd, midt i Stillehavet, omgivet af total mørke. Vi føler os meget små og meget heldige.

Det er uden tvivl mit livs stjernehimmel, og vi tager tilbage til vores ferielejlighed med Hawaii i hjerterne.

Planlægger du en rejse til Hawaii? Så få overblik over hvornår du skal rejse til Hawaii her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *