Få et tilbud på din rejse

Tilbage til bloggen

Unikke kultur-traditioner på Hawaii

Lær Aloha-staten Hawaii bedre at kende med 10 tips om kultur-traditioner, du med garanti ikke kendte på forhånd.

Når du rejser til Hawaii er det en god idé at sætte dig lidt ind i øernes kultur-traditioner. På den måde kommer du tættere på lokalbefolkningen og får en større forståelse for øernes Aloha-ånd.

Aloha er et ord, som de fleste af os har hørt. Ordets simpleste betydning er “hej” og “farvel”, men faktisk er det et ord med en meget dybere betydning. Skal man beskrive aloha med ét ord, så er kærlighed nok det mest dækkende. Derfor indebærer ordet også dét, at skabe gode relationer og at bygge bro imellem forskelligheder.

Aloha er er en indgroet del af den hawaiianske kultur og levevis. Har du allerede været på Hawaii, har du måske hørt om Aloha-ånden. Aloha-ånden dækker også flere ting. B.la. at du sætter pris på naturen, at du ser positivt på tingene, men også at du er tilstede i nuet.

Læs mere om rejser til Hawaii her

Do’s and don’ts kultur-traditioner på Hawaii

Do’s:

  • Sæt en blomst bag øret. Når en kvinde har en blomst bag venstre øre, betyder det som regel, at hun er ”taget”. Er blomsten derimod bag højre øre, er hun ”ledig”.
  • Tag imod en lei. En særlig vigtig del af kultur-traditioner på Hawaii er den ikoniske blomsterkrans. Bliver du tilbudt en blomsterkrans, lei, så tag altid imod, og tag den ikke af foran personen, der gav den til dig. Det er et symbol på gæstfrihed. Kvinder der venter sig får i stedet en åben guirlande – for den symboliserer en nem fødsel.
  • Hav en værtindegave med. Inviteres du på besøg hos en hawaiiansk familie, er det god skik at tage en værtindegave med. Tag fx en dessert, eller anden mad, med til din gæstfrie vært.
  • Prøv hawaiiansk udtale. Prøv så vidt muligt at udtale hawaiianske stednavne korrekt som fx. Hanauma Bay [Ha-now-mah Bay]. Det værtsætter de utrolig meget, og er du i tvivl så spørg. Kvittér eventuelt med et mahalo (tak) eller aloha!
  • Brug flittigt shaka håndtegnet; hånden formet som et telefonrør med tommel og lillefinger strittende ud. Det er det ultimative symbol på aloha-ånd og betyder ”hang loose” (tag den med ro), tak og at noget er i orden. Du bruger det fx. når du gerne vil sprede lidt Aloha-ånd, sige tak fordi du måtte komme foran på vejene, og i følge med et aloha når du siger hej og farvel. 

Don’ts:

  • Efterlad naturen som da du kom. Tag ikke sten fra stranden eller lavasten fra vulkanerne med dig hjem. Pluk heller ikke frugt uden at have fået lov. Øernes ressourcer er få, og mange arter er forsvundet grundet mennesker- Det gør, at lokalbefolkningen værner om deres natur, og værtsætter at man respekterer deres naturskønne områder.
  • Respekter dyrelivet på øerne. Det er ikke kun imod loven at røre ved dyrene, men det er også imod hawaiiansk tradition. Vær respektful og kom ikke for tæt på pukkelhvaler, delfiner, skildpadder og de sjældne munkesæler, da de er truede, og mennesker forstyrer deres naturlige miljø.
  • Snak engelsk. På Hawaii findes den lokale engelsk baserede pidgin dialekt, og selvom det kan være sjovt at prøve af, anbefales det at du holder dig til engelsk, med mindre du taler det godt. Brug dog gerne det hawaiianske aloha (hej, farvel) og mahalo (tak) i flæng!
  • Kør som de lokale. Kør ikke hurtigt på vejene, det gør de lokale heller ikke, og de skal som regel ikke særlig langt. Lad også være med at dytte med mindre det er for at afværge en ulykke. De lokale tager den med ro i trafikken, og i det meste de gør – så nyd den afslappede stemning.
  • Respekter privat grund. Alle strandene på øerne er offentlige, men ikke alle veje dertil er. Gå altid ad offentlige stier til strandende – ikke gennem andres baghaver.

Læs også om aktiv ferie på Hawaii her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *