Få et tilbud på din rejse

Tilbage til bloggen

Japansk mad: 11 lokale favoritter

Japan er et rent overflødighedshorn af kulinariske muligheder. Her deler jeg ud af mine favoritter, så du kan rejse til Japan og spise dig mæt i japanske lækkerier.

– Af Lærke Lindø, Japan-ekspert

Når du vil have lækker mad og en autentisk madoplevelse i Japan, handler det ikke om størrelsen på din pengepung, men om at finde de stemningsfyldte små spisesteder med lokale specialiteter.

Nogle gange kan det godt betale sig at stille sig i kø sammen med japanerne, for de ved, hvor japansk mad er bedst. En lang kø plejer nemlig at betyde, at maden er særlig god.

En anden detalje at have in mente er, at man kan få rigtig meget godt japansk mad for en flad 500 yen (ca. 32 DKK) i kæderestauranter. Det er også en spændende oplevelse i sig selv at bestille mad de steder, hvor det foregår igennem en automat!

Er du interesseret i en rejse til Japan? Så se vores forslag til rundrejser i Japan her.

Japansk mad skal nydes, og du skal sidde ned

Et sted hvor Japan adskiller sig fra Danmark er, at man ikke spiser, mens man går. Det anses som uhøfligt. Når dagen har været travl, består det hyggelige også i at finde et hyggeligt sted, hvor du kan absorbere dagens oplevelser og suge det sidste til dig af japansk kultur – japansk mad.

Når det så er sagt, har jeg igennem tiden fået nogle favoritsteder i de forskellige byer. Faktisk er listen så lang, at den umuligt kan inkluderes her. Derfor får du en lille smagsprøve på, hvilke steder jeg altid vender tilbage til.

De bedste kyllingespyd, te og dumplings i Tokyo

Yakitori er en af mine yndlingsspise i Japan, og er noget så ydmygt som grillet kød på spyd. Alligevel er det en japansk spise, der taler til sjælen. Oversætter man det direkte, betyder det ’grillet kylling’, men man kan også få spyd med andre slags kød og grøntsager.

Den lækre yakitori

Jeg anbefaler Fuku Yakitori, som ligger ved Yoyogi Uehara station. Det er det hyggeligste sted, og du kan spise dig mæt i de lækreste yakitori spyd a la carte. Priserne er rimelige, mellem 10-16 kr per spyd, og de grilles over kul og serveres hen over disken, hvis du altså sidder i baren.

Japansk mad. Yakitori. Kyllingespyd.

Bestil gerne bord, da stedet er meget lille. Kan du ikke læse japansk, så har de også et engelsk menukort. Skyl hele oplevelsen ned med saké – de ved hvilken slags, der passer bedst til din bestilling.

En unik te-salon

Kosoan er en lille skat af en te-salon i det afslappende Meguro nabolag. Den er gemt rigtig godt af vejen, men det er en del af oplevelsen. Café-gæsterne er lokale tokyoitter, men også japanere fra andre områder slår et smut forbi. Så må det være godt!

Japansk mad. Te.

Det er et sted hvor japansk æstetik, traditioner og natur mødes i harmoni, og det er indbegrebet af en unik, japansk oplevelse. Menuen byder på aromatisk matcha te, konfektionsgodter og traditionelle japanske desserter, som indtages ved lave borde, mens du nyder udsigten over den japanske have udenfor.

Sprøde dumplings i lynfart

Tæt ved Harajuku station, og Omotosando strøgets små baggader, ligger det lille sted Gyozaro. Spørger du mig, er Gyozaro det bedste sted af spise japanske dumplings i Tokyo. De serverer ikke så meget andet end de stegte og kogte dumplings og tre andre grøntsags-småretter, men det gør ikke spor, for japanerne ved, hvad der virker.

Det er det perfekte shopping-afbræk, og retterne koster under 300 yen (ca. 19 DKK). Sidder du ved bardisken i midten, belønnes du endda med udsigten til de travle kokke, der masseproducerer de små godbidder. Den eneste ting du skal have in mente er, at det er rasende populært.

Japansk mad i Kyoto: Badeanstalt-café, dybtstegte oksekoteletter og morgenmadsbuffet

Er der noget, jeg elsker, så er det at gå på opdagelse og finde nye spændende steder at spise. Her var Kyoto et rent overflødighedshorn af muligheder.

Badeanstaltens café-forvandling

Sarasa Nishijin er den café, jeg holder mest af i Kyoto. Den ligger 20 minutter væk fra kejserpaladset og er en afstikker fra den normale turistrute. Caféen er en lille historisk perle i et stille nabolag og var engang en sento, en offentlig badeanstalt. Nu er den imidlertid blevet forvandlet til en café, og de lokale elsker den.

Loftet skråner op i en stor åbning, hvor dampen fra badene engang slap ud, og charmen er lige så fasttømret som de gamle grønne klinker.

Japansk mad. Café.

Betjeningen er en kende sløv, men det gør ikke så meget, når man sidder i de nostalgiske omgivelser. Jeg anbefaler at runde dit måltid af med en af deres lækre kager.

Dybtstegte oksekoteletter der får englene til at synge

Da jeg ledte efter et sted til aftensmad tæt på Gion, endte jeg i den smalle Pontocho, en atmosfærisk gyde der løber parallelt med Kamo-floden. Her snublede min ven og jeg over Katsugyu.

En himmelsk duft ramte os idet døren skød til side. Indenfor kunne vi ane lokale nyde en øl, mens kokkene tilberedte wagyu oksekødsretter foran bardisken til venstre. Det er et lille sted med plads til 35 gæster, og signaturretten er gyukatsu – dybstegt oksekoteletter skåret ud i mundrette stykker.

Japansk mad. Gyukatsu. Oksekoteletter.

Det saftige kød serveres med ris, miso-suppe, fintsnittet kål, karry, et æg og tre velsmagende dyppelser, der komplimenterer kødet. Prisen afhænger af kødudsnittet. Slå et smut forbi gyden om aftenen for en magisk stemning.

Grøntsager til morgenmad

Det sidste sted jeg vil hive op af hatten i Kyoto er all-you-can-eat morgenmadsstedet Kamo tæt på Shijo station. Det er kun 6 minutter væk fra Kyoto station med tog. Det er et sandt paradis for vegetarer, og Kamo bryster sig af sine lækre, sæsonbestemte grøntsager fra Kyoto egnen.

Japansk mad. Grøntsagsbuffet.

Ud over grønstager byder Kamo på misosuppe, japansk grød, brød og udon. Drikkevarer som kaffe, te og juice er inkluderet om morgenen. Alt sammen for en flad 500 yen (ca. 32 DKK).

Japansk mad i Kanazawa: Friske fisk og geisha te-huse

Kanazawa fik en særlig plads hos mig, da jeg besøgte byen i starten af det japanske nytår. Kanazawa var alt, hvad jeg havde håbet på og meget mere! Maden var en del af denne oplevelse, naturligvis. Denne by kan du nemt komme til fra Tokyo, og derfra kan du køre til Takayama og Kyoto.

Te-afbræk i historiske omgivelser

Sabo Soshin ligger i hjertet af det gamle te-distrikt Higashi Chaya. Sidder du ovenpå, har du den skønneste udsigt over den gamle gade, hvor der engang optrådte geishaer.

Caféen gør sig i te, konfekt og japanske desserter. Har du endnu ikke overgivet dig til japanske søde sager, så anbefaler jeg at bestille en af deres is-parfait og en hoji-cha latte – en te-latte lavet på ristet grøn te, som jeg stadig drømmer om.

Fiske marked mekka

Kanazawa’s centrale fiskemarked, Omicho marked, er bestemt også værd at slå et smut forbi. Det ligger 15 minutter væk fra Kanazawa station på gåben. Der er altid travlt, og uanset hvor du sætter dig til bords, vil du blive serveret de friskeste fisk og skalddyr.

Hér vil jeg anbefale at købe små smagsprøver fra de forskellige stande med muslinger, søpindsvin og kegani krabbe. Er der plads ved en af sushi-restauranterne, så kommer man til at smage sushi med ekstra kræs.

Der er også Uouma’s delikate seafood skåle, hvor du ikke bliver snydt for, hvad Kanazawas fiskescene har at byde på. Det er japansk mad, når det er bedst.

Gadespise favotitter i Takayama

Takayama er en smuk, traditionel bjergby der oser af japansk charme. Det er en to-timers afstikker fra Kanazawa, og derfra kan du fortsætte til Kyoto uden al for meget ekstra rejsetid. Skal du smage lidt af, hvad byen har at byde på, så foreslår jeg den gamle bydel og gaden Sanmachi Suji. Her kan du smage japansk mad á la gadekøkken.

Riskage specialitet på pind

Der er mange lækre gadespise at finde her, og jeg kan varmt anbefale Fukutaro. Boden sælger gohei mochi, glutineret ris serveret på en pind og glaseret i en miso- eller sesamsovs. Det er en områdespecialitet, og fås bedst i Gifu området som Takayama er en del af.

Japansk mad. Gohei mochi.

Utraditionel sushi

Længere nede af gaden støder du uomtvisteligt på Sakaguchiya. Det er en lille biks, hvor du kan smage det lækre Hida oksekød, som området er særlig kendt for. Det specielle ved denne lokalitet er, at du får serveret fintudskåret kød ovenpå ris, som var det sushi, og i sæt af to anrettes de på en riskiks, som du spiser som kronen på værket.

Osakas lækreste kålpandekager

Man kan ikke komme uden om Osaka, når man tænker på japansk mad. Byen er nemlig kendt for at være nationens køkken.

Pandekager fra det salte køkken

Her kan du smage Okonomiyaki, en Osaka specialitet, og Mizuno er en lokal favorit. Restauranten finder du ad Dotonburi gaden, som er tæt på Osaka-Namba station. Der er altid en lang kø, og med god grund. Okonomiyaki beskrives bedst som en kålpandekage; en krydsning mellem en pandekage og en omelet.

Japansk mad. Okonomiyaki.

Fyldet variere og den færdige pandekage toppes med japansk mayo og okinomiyakisovs. Kokken kommer gerne med forslag, og når du har bestilt, bringer han pandekagemiksturen hen til dit bord, hvor den grilles foran dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *